IP-waarde toegelicht

Kom te weten waar je IP-beoordeelde verlichting binnen en buiten kan gebruiken.

IP-waarde toegelicht
Verlichtingen krijgen een universele IP (Ingress Protection) beoordeling, zo weet je of een verlichting veilig te gebruiken is rondom vuil en water.

Maar hoe weet je nu wat de waardes betekenen?

Je vindt twee nummers achter 'IP'.

Het eerste nummer verwijst naar vuil, stof en andere vaste voorwerpen. Het wordt meestal vervangen door een X voor interne ruimtes, zoals badkamers.

Het tweede nummer verwijst naar water.

Hoe hoger de twee nummers, hoe beter het beschermingsniveau.

Meeste verlichting in jouw woning zullen een waarde hebben van IP20. Dit is de basis bescherming dat prima is voor slaapkamers, woonkamers, gangen en soortgelijke.

Verlichting met deze waarde kan je ook gebruiken in keukens en gootstenen, mits ze op meer dan 60cm afstand worden geïnstalleerd.

Maar als je opzoek bent naar verlichting voor je badkamer en buitenruimtes, moet de IP-waarde hoger en weloverwogen zijn.
In de badkamer 
De juiste IP-waarde is belangrijk op sommige plekken in jouw badkamer.

Badkamers worden in zones verdeeld en de bedradingsvoorschriften van het IEE (Institution of Electrical Engineers) stelt vast welk type verlichting veilig gebruikt kan worden in elke zone.

Zone 0 Zone 0 bevindt zich in het bad of de douchebak. Verlichting hier moet beoordeeld zijn met IP67 en maximaal 12 volt hebben.

Zone 1 Zone 1 bevindt zich boven het bad op een hoogte van 225cm vanaf de vloer. Het reikt ook uit tot de douchecabine (met uitzondering van de vloer). Verlichting hier moet met IP65 of hoger beoordeeld zijn.

Zone 2 Zone 2 is binnein een 60cm omtrek vanaf het bad of de douche (nog wel op een hoogte van 225cm vanaf de vloer). Het omvat ook de plek rondom de wastafel, binnen 60cm vanaf de kraan. Verlichting in deze zone moet met IP44 of hoger zijn beoordeeld.

Zone 3 Zone 3 is overal buiten zones 0, 1 en 2. Dit wordt ook wel 'buiten de zones' genoemd. Je hoeft je hier geen zorgen te maken over IP-waardes.
In de tuin 
Alle buitenverlichting moet op zijn minst beoordeeld zijn met IP23.

IP23/33-beoordeelde verlichting zorgt voor voldoende bescherming tegen regen of sproeiwater, maar ze zijn niet volledig waterdicht.

Als jouw verlichting een opening heeft aan de onderkant (zodat je de lamp kan vervangen), houd het dan weg van sproeiers, tuinslangen of andere plekken waarbij water omhoog gespoten kan worden.

IP44-beoordeelde verlichting zijn volledig waterdicht en bedienen bescherming tegen regen of sproeiwater vanaf alle richtingen.
Onze geschikte designs 
Onze kleine en medium Richmond en Claremont vaste wandlampen zijn IP44-beoordeeld, je kan ze dus prima gebruiken in zone 2 van je badkamer en overal buiten.

Anders dan onze geribbeld glazen stijl, kan je de medium Claremont met fijn porseleinen lampenkap niet buiten gebruiken omdat we de lampenkapen open hebben gelaten, in plaats van ze te dichten om een mooier lichtstraal te creëren.

Je kan ook onze Malvern wandlamp in zone 2 van je badkamer gebruiken (zowel de kleine als grote maat zijn IP44-beoordeeld), maar vanwege de linnen lampenkap is dit niet geschikt voor extern gebruik.

Onze Ealing tuin spots zijn daarentegen IP56-beoordeeld. Of je nu kiest voor de opbouw stijlen of versies voor de grond of wandelpad, ze zijn allemaal ontworpen voor buitengebruik.

Ben je klaar om onze volledige collectie verlichtingen te ontdekken? Ontdek onze designs hier.