Het Lake House: deel twee

James Edmondson van Log House Holidays geeft ons de inside track van zijn zelfbouw in het hart van de Cotswolds.

We hebben al rondgekeken in de opvallende keukenruimte van dit huis. En nu onthult James meer van het verhaal achter de zelfbouw van hem en partner Sophie in een van de meest idyllische omgevingen van het VK.

‘Ons doel was om een gebouw te creëren dat rustig in zijn omgeving staat. Het concept was gebaseerd op een structuur met twee schuren en een loopbrug', vertelt hij.

De grootste van de twee schuren heeft een gebroken plattegrond en herbergt de uitgestrekte keuken en leefruimte, samen met de andere kamers die door de familie worden gebruikt. De tweede, kleinere schuur doet dienst als gastenvleugel.

Het eikenhouten frame is gemaakt door Border Oak, en we vinden het geweldig dat veel van het houtwerk nog steeds met de hand wordt gedaan, zodat je overal dat zorgvuldig vervaardigde gevoel en rustieke karakter krijgt.'
Dit is een huis dat letterlijk in het hart van een natuurgebied ligt, dus milieuoverwegingen waren van het grootste belang.

Mijn vader ontwikkelde de site van een oude grindgroeve en het is nu een Site of Special Scientific Interest (SSSI) voor de natuur, die we hard werken om te behouden en te beschermen.

‘Het was voor ons allemaal erg belangrijk om materialen en armaturen te gebruiken die even duurzaam, natuurlijk, mooi en duurzaam zijn.

Er is steen uit Cotswold die op minder dan anderhalve kilometer afstand is gewonnen, lokaal geproduceerd FSC-gecertificeerd hout, dakpannen van klei uit Kent en beglazing gemaakt in het VK door Origin Global. En onze hardware, schakelaars en stopcontacten komen natuurlijk uit het nabijgelegen Corston.’
Het waren de keukenmakers van het stel, Hush Kitchens, die onze ontwerpen voor het project aanraadden.

We waren oorspronkelijk alleen op zoek naar keukenhandgrepen, maar kozen uiteindelijk voor Corston voor onze scharnieren, haken en handgrepen.

‘De producten van Corston zijn niet de goedkoopste, maar ook niet te duur, en de kwaliteit is uitstekend. Omdat het ons eeuwige thuis is, wilden we echt investeren in producten die lang meegaan.

We vielen hard voor de Antiek Messing-afwerking, die zo goed werkt met het natuurlijke en geverfde hout, evenals het gedempte kleurenpalet.

En we vinden het geweldig dat er met de hand wordt afgewerkt, zodat je die ambachtelijke aandacht voor detail en uniciteit krijgt die niet alleen door machinale afwerking wordt verkregen.'
Op de vraag of ze een favoriet Corston-ontwerp mogen kiezen, zijn James en Sophie het erover eens dat de Harper T-bar meubelgreep anders is dan alles wat ze eerder hebben gezien en dat alles waar ze het op hebben gebruikt naar een hoger niveau is getild.

We houden ook van de 8G-dimmerschakelaar in de inkomhal - het is als een kunstwerk aan de muur!

Voor ons is een groot deel van de aantrekkingskracht van Corston de consistente afwerking van de producten. Het hielp ons om een samenhangend gevoel te krijgen in de twee stallen.’