Hanglampen; hoe en waar

Onze gids voor effectief gebruik van hangende plafondlampen in uw huis. Lees het artikel.

In het kort
Op de juiste manier gebruikt, zorgen hanglampen voor een uitgebalanceerde mix van omgevings- en taakverlichting.

Ze werpen functionele, gelokaliseerde poelen van licht, en in combinatie met dimbare lampen en pulsdrukker schakelaars voegen ze ook veel gemakkelijk instelbare sfeer toe.
Waar ze te gebruiken 
Onze Richmond hanglamp is even groot als onze medium vaste wandlamp; een ontwerp dat we hebben geïntroduceerd om meer impact te creëren in grotere ruimtes.

Dat gezegd hebbende, het is lang niet zo groot als veel van de opvallende hangers op de markt, dus het werkt het beste wanneer het in veelvouden wordt gegroepeerd of wanneer het wordt gebruikt om kleinere gebieden te markeren.

Misschien wel de meest populaire plek om hangers te gebruiken is boven een kookeiland of een eettafel.

Wanneer je een gebied op deze manier verlicht, hangt het juiste aantal armaturen af van zowel de uit te voeren taak als de schaal, maar als vuistregel ziet een oneven aantal zoals drie of vijf er meestal het meest gebalanceerd en visueel aantrekkelijk uit.

Geen kookeiland? Geen probleem. Hang onze hanglamp boven een gootsteen of keukenkast voor een interessante ontwerpfunctie.

Een enkele hanglamp kan ook dienen als ruimtebesparende vervanging van een tafellamp; of het nu boven een bureau, leesstoel of salontafel is.

Een tweetal zal ondertussen met plezier een bed of badkamermeubel omlijsten - zelfs een bank.

In de gang kunnen veelvouden worden gebruikt om de lengte van de ruimte of het trappenhuis te verlichten.

Of als de entree van je huis bescheidener is, of als je een veranda hebt die verlichting nodig heeft, dan zal slechts één hanglamp zowel praktisch als opvallend zijn.
Hoe je ze ophangt 
Als je je lampen boven een eiland of tafel hangt, moet je ervoor zorgen dat ze hoog genoeg zijn geplaatst zodat ze de zichtlijn niet onderbreken, maar niet zo hoog dat de schittering van de lamp oogverblindend is.

Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat hoe hoger de hanglamp zit, hoe groter de lichtbron zal zijn.

Hanglampen worden normaal gesproken zo opgehangen dat de onderkant van de kap ongeveer 70-100 cm boven de tafel of het werkblad hangt.

Met andere woorden, je wilt dat de basis van de hanger net boven ooghoogte hangt.

Dezelfde vuistregel geldt voor nachtkastjes. Alles lager dan dit, en je loopt het risico je hoofd te stoten als je naar voren reikt om iets te pakken.

Als je ervoor hebt gekozen om je lampen aan weerszijden van een badmeubel te hangen, plaats ze dan ongeveer 170 cm boven de vloer om ervoor te zorgen dat het licht gelijkmatig over je gezicht wordt verspreid als je in de spiegel kijkt.

Als je hanglampen over een overloop worden geplaatst, hang ze dan minimaal 213 cm van de grond tot de basis van je hanger, zodat er voldoende vrije ruimte is op hoofdhoogte.

Wanneer je je hanglampen op een rij hangt, is 45 cm de minimale hoeveelheid ruimte die je waarschijnlijk tussen elke lamp wilt houden, ongeacht de grootte.

Dit is natuurlijk slechts een richtlijn en jouw positionering moet worden bepaald door de hoogte en grootte van elke ruimte en je persoonlijke voorkeuren.
Messing, glas of fijn porselein? 
Welke lampenkap je kiest licht aan wat je van de lamp verwacht, zoals de richting en sterkte van de lamp.

Een massief messing kap zal de uitvoer van je hanglamp naar beneden leiden over een specifiek oppervlak.

Een glazen kap daarentegen zal een breder, minder gefocust licht werpen.

Je kunt het nog steeds gebruiken voor taakverlichting, maar de straal zal zowel naar boven als naar beneden worden geprojecteerd. Onze geribbelde kap heeft verticale groeven die het uitgestraalde licht helpen verzachten om een warme, sfeervolle gloed te creëren.

Onze fijn porseleinen lampenkap daarentegen zorgt waarschijnlijk voor de meest milde, meest sfeervolle gloed zonder enige reflectie.
Dimbaar  
Ten slotte raden we je, net als bij onze wandlampen en spots, altijd aan om je hanglampen met dimmers te combineren om je controle te geven over de hoeveelheid licht die je nodig hebt voor een bepaalde taak, en ook om te ontspannen.

En door pulsdruk schakelaars te gebruiken, kun je er zoveel op één circuit hebben als je nodig hebt.

Klaar om te ontdekken en te kopen? Vind hier onze plafondhangers van massief messing en geribbeld glas in drie afwerkingen..