Tien minuten met Lee Thornley van Bert & May

De creatief directeur en oprichter van Bert & May deelt zijn renovatieverhaal.

Lee Thornley is geen onbekende in het restaureren van huizen.

In het verleden heeft hij historische panden aangepakt waarbij de focus voornamelijk lag op het behoud van originele kenmerken.

Deze keer was het echter de locatie in plaats van het huis zelf dat Lee en partner Phil voor zich won.

Het is gevestigd in een dorp in Yorkshire waar we dol op zijn. Het huis is uit de jaren 50, zonder echte historische of architectonische kenmerken. In plaats daarvan was het een leeg canvas – iets waar iedereen enthousiast over is – maar zoals we ontdekten, is het eigenlijk een veel moeilijker uitgangspunt.’
Door gebruik te maken van ‘de mooiste’ individuele componenten die mogelijk waren, besloten ze om van het gewone iets heel bijzonders te maken.

De meeste van onze ontwerpbeslissingen werden geleid door materialen; namelijk eiken, messing, brons, Crittall en natuurlijk de encaustic tegels van Bert & May.

Een ingetogen, textuuresthetiek heeft me altijd aangesproken.

Het was echter moeilijk om minimalistischer te worden, vooral als het ging om het binnenhalen van de gezelligheid die nodig is om er een leefbaar gezinshuis van te maken.

De verfkleuren hielpen, vooral Little Greene's Purple Brown in de knusse, maar we gebruikten ook veel fluweel en ander textiel om de kamers zachter te maken.'
En hoe belangrijk waren de architectonische details?

‘In elk succesvol interieur zijn het de schakelaars, stopcontacten, handgrepen – de contactpunten – die ertoe doen.

Ja, je kunt absoluut een geweldig ingerichte kamer hebben met prachtig behang of verfafwerkingen, maar het zijn de architectonische details die het echt naar een hoger niveau tillen.

‘Lichtschakelaars zijn vooral belangrijk omdat ze op ooghoogte zitten en je ze elke dag aanraakt. Waarom zou je niet de tijd nemen om mooie schakelaars uit te kiezen?

Corston-producten zijn heel eenvoudig en heel mooi.

En de ontwerpen proberen niet te hard; sommige schakelaars en stopcontacten kunnen te overdreven zijn. Ik wil niet opscheppen, maar ik hou wel van mooie ontwerpen van goede kwaliteit.

Voor een historisch pand zou ik voor de afwerking Antiek Messing gaan, maar hier hadden we een modernere look nodig en Bronze is perfect.

‘Het pretendeert niet oud te zijn, maar het heeft nog steeds karakter en zal heel geleidelijk verouderen door gebruik, net als de andere materialen die we hebben gekozen.’
Het is ook geen verrassing dat milieuoverwegingen net zo inherent waren aan het project.

‘Alles wat we hebben gedaan, in dit huis, maar ook bij Bert & May in het algemeen, draait om producten die zijn ontworpen en gebouwd om lang mee te gaan.

We hebben de milieureferenties van al onze leveranciers gecontroleerd, inclusief Corston, en kochten alleen van bedrijven die dit ethos delen.

‘We zijn Bert & May begonnen met de verkoop van gerecyclede tegels, en ik geloof nog steeds hartstochtelijk dat hergebruik de beste manier is om het milieu te beschermen. Maar als je nieuw vervaardigde producten koopt, zoals schakelaars en stopcontacten, kan het ook een groot verschil maken om de tijd te nemen om te zoeken naar ontwerpen met een lange levensduur en duurzaamheid.'